Soulfood Monday !

Soulfood Monday !✨

To nowa seria, która ma na celu maksymalną motywację do wprowadzenia zdrowego, lekkiego a zarazem odżywczego jedzenia do Twojej diety ! Publikuje przepisy na 3 posiłki, abyś wiedziała od czego zacząć ! Śniadanie, lunch i kolacja= kompletny, roślinny jadłospis na cały dzień ! 🍀Od dziś będziesz miała u mnie jasno i klarownie podane na tacy to, co wrzucić na ruszt . Na śniadania w okresie wiosna/ lato jadam zwykle nicecream na bazie zamrożonych bananów, superfoods i i innych bomb energetycznych w postaci kolorowych owoców i zielonych warzyw liściastych🌿🍃🌱. Kiedy robi się chłodniej, nadal pije smoothies na śniadanie (lecz w temperaturze pokojowej) naprzemiennie z owsianką/ jaglanką i innymi rozgrzewającymi posiłkami. 🔥
•••
Śniadanie: Zielone Smoothie


-2 banany
-szklanka ananasa
-szklanka eko jarmużu
-kawałek świeżego imbiru
-łyżeczka trawy pszenicznej
-łyżeczka beauty potion od @cosmicpantry

•••

Obiad: Cukiniowe roladki w sosie pomidorowym

 

-pół cukinii
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-5 pieczarek
-1 starta marchew
-szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-pół szklanki ugotowanej cieciorki
-1/4 pęczka pietruszki
-szklanka passaty pomidorowej
-2 łyżki płatków drożdżowych
-sól, pieprz
-opcjonalnie pół avocado

1. pół cukinii pokrojonej obieraczką w cienkie plastry
2. farsz: podsmażona cebula z 1 ząbkiem czosnku, 5 pieczarkami, 1 startą marchwią, ugotowaną szklanką kaszy jaglanej i pół szkl. ugotowanej cieciorki (najpierw zeszklić cebule, po chwili dodać czosnek, pieczarki- potem dodaj pozostałe składniki ), na końcu dodaj pietruszkę
3. sos pomidorowy: szklanka passaty pomidorowej z 2 łyżkami płatów drożdżowych, solą i pieprzem
4. Zawijaj ciepły farsz w płaty cukinii, polej podgrzanym sosem pomidorowym, przykryj plastrami Avocado i posyp płatkami drożdżowymi.

•••

 

Kolacja: Tosty z avocado

-4 plastry batata
-pół avocado
-3 rzodkiewki
-sok z cytryny
-sól, pieprz

Włóż do tostera bataty, pokrój avocado i rzodkiewki na cienkie plasterki. Wyłóż tosty avo i rzodkiewką, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Gotowe !

Dodaj komentarz