Hej kochani !
Dziś update z Soulfood Monday- czyli 3 przepisy z całego wczorajszego dnia ! Mój jadłospis z poniedziałku wrzucam z nadzieją, że zainspirujecie się wege expresowymi, satysfakcjonującymi i aromatycznymi posiłkami 🙂 Rozgrzewająco, pysznie i kolorowo !
Jesienią sporządzam więcej potraw gotowanych, lecz sałatek sobie także nie odmawiam ! Kolor, chrupkość i moc witamin dla mnie zawsze w cenie ! Zazwyczaj jem 2 posiłki gotowane i 1 surowy 🙂 Trawienie po wielkiej misce sałaty jest nie do przecenienia, a fakt, że możesz jej zjeść na prawdę dużo, eliminuje chęć podjadania późną porą. Brzmi jak układ idealny, a ty jesteś lekka i dobrze śpisz. Najważniejsze to planować posiłki ! Miej w lodówce zawsze : avocado, sezonowe owoce i warzywa (jabłka, dynia), soczewicę, tofu i chleb z samych ziaren (jest pyszny w Lidlu :). Przezorny zawsze ubezpieczony, a Ty BIERZESZ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Za siebie i swoje wybory, a co za tym idzie- zdrowie i dobre samopoczucie. Gotowi na super proste przepisy, które robią się niemalże same?:)
*
Pieczone jabłka-śniadanie które robi się samo (2 porcje)
Wrzuć 6 jabłek na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Idź na poranną toaletę, zrób streching lub pomedytuj !Po wszystkim śniadanie gotowe !! <3 Możesz polać jabłka jogurtem kokosowym !
**
Rozgrzewająca zupa imbirowo- dyniowa (2 porcje)
-2 cm startego korzenia imbiru
-2 starte ząbki czosnku
Podsmaż na łyżce tłuszczu- olej kokosowy, masło ghee.
Po minucie dodaj:
-posiekaną 1 cebulę
Po 3 minutach dodaj:
-2 szklanki pokrojonej dyni
-szklankę mleka roślinnego
-łyżkę przyprawy do ogórków kiszonych
-pół łyżeczki soli himalajskiej
-naturalne magii- ekstrakt lubczyku- 2 łyżeczki / „od biedy” sos sojowy
Gotuj 15-20 min na małym ogniu. Zblenduj i dodaj ugotowaną eko czarną soczewicę (150 g suchej).
***
Sałatka na wieczorny głód ! (2 porcje)
-1/2 pęczka eko jarmużu (sparz na sicie wrzątkiem)
-1/5 czerwonej kapusta (drobno poszatkowana)
-1 avocado
-10 pieczarek podsmażonych na oliwie (całych!)
-1 granat
-1 kostka tofu wędzonego (z soi niemodyfikowanej !)
Całość polej sosem z :
-2 łyżek eko musztardy
-łyżki miodu/syropu klonowego/ syropu z agawy
-3 łyżek octu jabłkowego
********************************************************************************************************
Daj znać w komentarzu, czy skorzystasz <3
Buziak,
K