Soulfood Monday #5

Hej kochani !

Dziś update z Soulfood Monday- czyli 3 przepisy z całego wczorajszego dnia ! Mój jadłospis z poniedziałku wrzucam z nadzieją, że zainspirujecie się wege expresowymi, satysfakcjonującymi i aromatycznymi posiłkami 🙂 Rozgrzewająco, pysznie i kolorowo !

Jesienią sporządzam więcej potraw gotowanych, lecz sałatek sobie także nie odmawiam ! Kolor, chrupkość i moc witamin dla mnie zawsze w cenie ! Zazwyczaj jem 2 posiłki gotowane i 1 surowy 🙂 Trawienie po wielkiej misce sałaty jest nie do przecenienia, a fakt, że możesz jej zjeść na prawdę dużo, eliminuje chęć podjadania późną porą. Brzmi jak układ idealny, a ty jesteś lekka i dobrze śpisz. Najważniejsze to planować posiłki ! Miej w lodówce zawsze : avocado, sezonowe owoce i warzywa (jabłka, dynia), soczewicę, tofu i chleb z samych ziaren (jest pyszny w Lidlu :). Przezorny zawsze ubezpieczony, a Ty BIERZESZ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Za siebie i swoje wybory, a co za tym idzie- zdrowie i dobre samopoczucie. Gotowi na super proste przepisy, które robią się niemalże same?:)

*

Pieczone jabłka-śniadanie które robi się samo (2 porcje)

Wrzuć 6 jabłek na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Idź na poranną toaletę, zrób streching lub pomedytuj !Po wszystkim śniadanie gotowe !! <3 Możesz polać jabłka jogurtem kokosowym !

**

Rozgrzewająca zupa imbirowo- dyniowa (2 porcje)

-2 cm startego korzenia imbiru

-2 starte ząbki czosnku

Podsmaż na łyżce tłuszczu- olej kokosowy, masło ghee.

Po minucie dodaj:

-posiekaną 1 cebulę

Po 3 minutach dodaj:

-2 szklanki pokrojonej dyni

-szklankę mleka roślinnego

-łyżkę przyprawy do ogórków kiszonych

-pół łyżeczki soli himalajskiej

-naturalne magii- ekstrakt lubczyku- 2 łyżeczki / “od biedy” sos sojowy

Gotuj 15-20 min na małym ogniu. Zblenduj i dodaj ugotowaną eko czarną soczewicę (150 g suchej).

***

Sałatka na wieczorny głód ! (2 porcje)

-1/2 pęczka eko jarmużu (sparz na sicie wrzątkiem)

-1/5 czerwonej kapusta (drobno poszatkowana)

-1 avocado

-10 pieczarek podsmażonych na oliwie (całych!)

-1 granat

-1 kostka tofu wędzonego (z soi niemodyfikowanej !)

Całość polej sosem z :

-2 łyżek eko musztardy

-łyżki miodu/syropu klonowego/ syropu z agawy

-3 łyżek octu jabłkowego

 

********************************************************************************************************

Daj znać w komentarzu, czy skorzystasz <3

Buziak,

K

Dodaj komentarz