Soulfood Monday #3 : raw Lasagna

Poniedziałki lecą jak szalone… Warto z początkiem tygodnia iść tropem soulfood monday, by nasza soul była serio serio full 🙂 W końcu z zdrowym ciele zdrowy duch…

Dziś dzień na wariackich papierach, moja najlepsza przyjaciółka miała swą wyczekaną obronę, więc chcąc dotrzymać jej towarzystwa w tym stresującym dniu- obiad mi jakoś umknął 🙂 Kolacja odbyła się w restauracji, z tego tytułu podam recepturę na genialną raw lasagne. Przepis pochodzi z mojego soulbooka i cieszy się dużym powodzeniem 🙂

Podsumowując mój całodniowy jadłospis- na śniadanie jadłam jaglankę. Żadne “ajwaj”, lecz wróżkowe atrybuty kulinarne takie jak: płatki kokosa, cynamon i mleko roślinne robią robotę 🙂 Potem wpadło parę eko jabłek i na kolację wielka micha sałatki. Jako, że dzisiejszy dzień wyjątkowo nie sprzyjał fotografii kulinarnej- podaję sprawdzony przepis z ebooka, który mam nadzieję, skradnie Wasze serca <3

Raw Lasagna

płaty:

pokrojona obieraczką 1 cukinia

farsz:

10 suszonych pomidorów (zalej wrzątkiem)

1 duży pomidor

2 starte marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

200 g pieczarek

garść orzechów włoskich

pół pęczka bazylii

chilli

pieprz

sos serowy :

3 ugotowane ziemniaki

2  ugotowane marchewki

4 łyżki płatków drożdżowych

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

papryka wędzona

Zblenduj wszystkie składniki sosu serowego na gładką masę.Cukinię pokrój obieraczką w cienkie plastry. Będą to płaty do lasagnii. Zblenduj odlane suszone pomidory ze świeżym pomidorem. Podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki, a następnie dodaj startą marchew, posiekane orzechy i pieprz. Zmieszaj z sosem pomidorowym i przekładaj warstwami: płaty sos pomidorowy/ płaty/ sos serowy. Powtórz 2 razy. Posyp świeżą bazylią.

 

Dodaj komentarz